štvrtok 25. apríla 2024

Strach

Strach

OLÍVIA SWEET


Anotácia: Rodina Mylesová sa topí v peniazoch a Annie po ich pôvode nepátra. Jediné, čo jej v bezstarostnom živote študentky chýba, je sloboda. Roman, jej brat a hlava Mylesovského klanu, ju drží poriadne nakrátko. Žiadne žúry, žiadny spoločenský život.

Všetko však zmení jedna desivá noc! 
Keď Annie zaregistruje v dome neznáme hlasy, zmocní sa jej nevýslovný strach. Snahu ukryť sa vo svojej izbe pred nevítanou návštevou, zmarí silná mužská pravačka. Paralyzovaná strachom v rukách neznámeho muža vycíti, že je to začiatok niečoho zlého. 
Harry si uvedomuje, že rovnať sa s grázlom je diametrálne odlišné a neporovnateľne ľahšie, ako postaviť sa pred ženu. Navyše veľmi mladú a peknú ženu. 
Z duše sa mu protiví strach v jej očiach, ale nutkavá potreba pomstiť Mylesovu aroganciu, ho núti konať. 
Stanoví si pravidlá. Myles neujde spravodlivosti a s jeho sestrou sa vysporiada ako chlap. 
Bez pocitu, že je slaboch.
Jeho plán, však časom nadobudne výrazné trhliny... {zdroj: martinus.sk}


Dovolím si tvrdiť, že nová slovenská autorka Olívia Sweet ešte poriadne namúti vody v knižnom svete. V žánri romantiky a jej podskupín (ako dark romance a pod.) je Olívia mojím objavom tohto roka, aj keď je len apríl.

Začnem asi tým, že prednedávnom som sa s niekým rozprávala o tom, že táto kniha je sklamanie. Keďže má Strach na obálke uvedené, že ide o Dark Romance, údajne je to darkromance bez romance. Z môjho pohľadu však toto tvrdenie naozaj nie je pravdivé. To, že kniha neobsahuje sexuálne scény je fakt. Aj keď… To však neznamená, že romantika chýba. Práve v tomto tkvie jedinečnosť a originalita tejto autorky. Napísala tak hlboký, citlivý príbeh bez použitia sexuálnych scén, ktoré naozaj z môjho pohľadu absolútne neabsentovali. Práveže by pôsobili absurdne. Sweet vytvorila skutočné, dychberúce emócie, ktoré som dokázala prežívať nielen s Annie, ale aj vedľajšími postavami. Niektoré som mala chuť zahrdúsiť a nie pri každej postave som si istá, či je naozaj kladná, napriek zdaniu pomoci alebo má nejaké vedľajšie úmysly. Keďže tu máme viacerých rozprávačov a máme možnosť vidieť situácie z rôznych uhlov pohľadu, čo je na knihách naozaj zbožňujem, okrem Annie a jej démonov vidíme aj obavy a šok v častiach Jaslyn, Neilove prapodivné, humorné vnútorne pochody v nevhodných situáciách, ale aj spomienky a podstatu Harryho skutočnej povahy. A ak mi niekto povie, že postava Romana by nemala skončiť v kazajke, sám by nad nejakou tou liečbou mal pouvažovať-až sa čudujem, kam až to nechala jedna matka zájsť :/

V knihe nechýba akcia, napätie, dráma, brutalita, násilie (psychické i fyzické) a postupné zbližovanie v situácii, ktoré by nikto nebol predpokladal. Verím, že Strach 1 je akousi vstupenkou do druhej časti, ktorá isto bude ešte viac vygradovaná aj ja sa na ňu nesmierne teším.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu 
Moderné romány.
Knihu Strach si môžete zakúpiť v každom dobrom kníhkupectve alebo na stránke vydavateľstva klikom sem.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára