štvrtok 26. mája 2022

Dedička ruže

Dedička ruže

MAJKA DANIHELOVÁ

26. máj 2022


Anotácia: Violet sa po piatich rokoch vráti pamäť na starý život prepletený traumatickými zážitkami. Zo sirotinca si ju vezme do opatery jej prísna teta Ida, ktorá je odhodlaná spraviť z nej žiadanú, ambicióznu dámu z vysokej spoločnosti a zároveň zbraň schopnú zbaviť sa ich spoločného rivala – obávaného Alfreda Zivaka. Dávny rodinný priateľ obvinil Violetiných rodičov z ohavných zločinov, ktoré údajne spáchali pre sektu Čierna ruža.
Napriek tomu, že dôkazy vypovedajú o ich vine, Violet s tetou neveria médiám ani Alfredovi. Chcú odhaliť pravdu ukrytú za sieťou dôkladne popretkávaných klamstiev.
Violet je pripravená vzdať sa morálnych zásad a urobiť čokoľvek preto, aby očistila meno svojej rodiny. Netuší však, do čoho sa zamotáva. Strata blízkych je menším zlom v porovnaní s tajomstvami, ktoré na ňu striehnu z minulosti.
Bude dostatočne silná na to, aby dosiahla svoj cieľ, keď jej život skomplikuje príťažlivosť k synovi jej najväčšieho nepriateľa?
Prečítajte si strhujúcu temnú romancu okorenenú zakázanou vášňou a záhadami.

" Smiešne, ako rýchlo sa obdiv spoločnosti zmení na nenávisť. Ale ak niekomu závidíme, ak na neho žiarlime, je jednoduchšie uveriť, že za jeho perfektnou tvárou sa ukrývajú odporné tajomstvá."

Po tom, ako mi autorkina prvotina, V znamení ametystu veľmi nesadla, som mala veľký rešpekt pred jej ďalšou tvorbou. Napriek tomu som sa potešila pri prvých zmienkach o novom diele. Dúfala, ba priam som verila, že Majkina novinka bude skvelá…proste som to cítila v kostiach…a moje kosti neklamú :D

Už na prvý pohľad som sa zamilovala. Krásna obálka, brutálna oriezka, predsádky vyladené, a dokonca aj každá kapitola v knihe je ozdobená ružami. Dosť bolo kochania sa vizuálom, poďme sa pozrieť, čo nás čaká na takmer 500 stranách.

Hlavná hrdinka sa zo sirotinca, kde sa ocitla ako dieťa po rodinnej tragédii a strate pamäti, dostane do starostlivosti svojej tety. Prijme falošné meno Violet Ironsová(pamätáte si na seriál o Velarie Ironsovej? Asi preto mi stále po rozume behala Pamela Anderson). S tetou žije mimo rodného mesta a pripravuje sa na očistenie mena svojej rodiny a pomstu boháčom, niekdajším rodinným priateľom svojho otca. Musím povedať, že hlavná hrdinka mi sadla od prvých riadkov. Už ako malá mi bola sympatická. Vžila sa do role, ktorú jej teta nachystala. Zmierila sa s tým, že nebude mať obyčajné detstvo. Dieťa s nadváhou Ide kazilo plány, preto Violet najala osobného trénera. Okrem toho, že poctivo študovala, stal sa z nej(ako viacero postáv v knihe poznamenalo) zasraný nindža. Ovládala sebaobranu až v takej miere, že aj Chuck Norris by sa začervenal. Trhalo mi srdce, akým spôsobom naordinovala teta Ida Violet vstup do dospelosti\ženstva. Aj toto Violet zvládla so stoickým pokojom,s vidinou pomsty a ochotou urobiť pre svoju rodinu aj nemožné.

Okrem hlavnej hrdinky som si zamilovala Brooksa.  Aaach.  Až mi je ľúto, že nedostal viac priestoru. Viac priestoru s Violet, samozrejme :) Pri každej interakcii sa mi rozbúchalo srdce a chcela som viac. Aj keď sa občas Vi zachovala hlúpo, dalo sa to pochopiť. Jej ciele sa nezmenili, len sa vyskytli nečakané okolnosti.

Nebudem tu spomínať všetky postavy, no imponujú mi rôzne vyvíjajúce sa charaktery, ktoré autorka použila v príbehu. Či to boli Brooksovi súrodenci, Carter alebo Joy.

Zbožňujem ľúbostné "trojlístky" a Majka k teplom zalievanému telu a búšiacemu srdcu pridala napätie, tajomno, akčné a dramatické scény. Zápletka so sektou, drogami či zmienka LGBT…všetko to boli perfektné pasáže, ktoré mali absolútne nepredvídateľný dej.

Teraz trošku pôjdem mimo superlatívov a chvály.

•Trochu ma miatli kapitoly, kde sa skákalo do minulosti. Nie je to nič hrozné. Stačí sa viac sústrediť na text.

•Slová ako kučeravovlasý a ryšavovlasý sú divné. Možno sú gramaticky správne a spisovné, no mne osobne to nejde "do huby". Vždy sa požíva kučeravý a ryšavý a všetci vedia, že sa jedná o vlasy.

•A do tretice Epilóg. Absolútne som ho nepochopila. Zdalo sa mi, že čítam úryvok úplne inej knihy. Žeby návnada na pokračovanie série? Pre mňa dosť nešťastná voľba textu. Netuším k čomu z Dedičky ruže ho priradiť.

ALE!Aj keď ma občas preskoky z minulosti do prítomnosti miatli, tak zároveň tvrdím, že to bol famózny ťah! Najmä v pasážach, kde šlo do tuhého a ja som si prvýkrát v živote pri čítaní nalistovala pokračovanie useknutej časti. Preskočila som 15 strán, aby som sa dozvedela, čo sa stalo v dome s Carterom. Ako inak, potom som sa vrátila, no tento môj bláznivý čin (lebo v tomto mám "syndróm Monka"-nepreskakovať a vždy dočítať!)svedčí o perfektnom načasovaní zvratov a šikovnosti autorky.

Napriek malinkým výhradám nemôžem dať iné hodnotenie, keďže sa mi Violet(aj Brooks)zažrali pod kožu.

Ps: venovanie všetkým klamárom  pochopíte počínaním Violet


Za mňa 5* z piatich

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Venupress.

Knihu si môžete zakupiť tu: https://www.martinus.sk/?uItem=1529815 alebo https://venupress.sk/produkt/dedicka-ruze/


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára