streda 22. marca 2023

Fantóm z internetu

Fantóm z internetu

SIMONA KUTIŠOVÁ


Anotácia: Blanka prežíva ťažké dni. Po niekoľkoročných nezhodách medzi rodičmi od nich odchádza otec a zakladá si novú rodinu, čo jeho dcéra ťažko znáša. Aj priateľstvo s najlepším kamošom sa jej akosi rúca. Snaží sa s tým vyrovnať ako vie, keď tu do jej života vtrhne internetová známosť. Pomáha jej zvládnuť novú situáciu, zabudnúť a cítiť sa sexi. Veď písať si s cudzím človekom je také oslobodzujúce. Príjemné. Dráždivé. A nebezpečné. Stačí okamih a rozprávka sa mení na nočnú moru, z ktorej niet úniku. Zrazu nie je jediná Blankina noc bez temných tieňov. Kto je fantómom z internetu, ktorý požaduje stále viac a viac? Je to niekto neznámy? Alebo niekto, kto jej je bližší, ako by čakala? Čo sa stane, ak Blanka nesplní nástojčivé požiadavky nebezpečného fantóma?

Môže sa to stať komukoľvek. Aj tebe. Čo urobíš? {zdroj: Databáze knih}


…realistický, nemilosrdný, šokujúci…


Presne taký je FANTÓM Z INTERNETU. 


SIMONA KUTIŠOVÁ má ľahký štýl písania s neľahkými témami. Jej príbehy sa radia k žánru pre mladých dospelých, avšak Fantóm je, ako sa zhodnú viacerí čitatelia a ja sa jednoducho musím prikloniť k tomuto názoru,vhodné, ba priam nutné, čítanie aj pre dospelých. Či už rodičov, pedagógov, strýkov, tety, milé susedy… Otvára im(dospelým) oči, prinúti všímať si detaily zmeny v správaní mládeže, uvedomiť si, že “v pohode” a “všetko je v poriadku” môžu byť len prázdne frázy pre upokojenie dospelého, pretože deti nechcú pridávať starosti, hanbia sa otvorene hovoriť o tom, čo ich trápi. Kutišová nám touto knihou vyslala signál, že pozornosť sa deťom musí venovať v akomkoľvek veku, pri akýchkoľvek dospeláckych starostiach…


Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Toto známe porekadlo by sa v Simoninom príbehu dalo aplikovať na viacero postáv. Blanka, hlavná postava, má v hlave spolužiaka Tibora. Doma sa jej rúca zázemie a síce má kamarátky a Lukáša, predsa im nehovorí všetko. Ako názov knihy avizuje, hlavnou zápletkou príbehu bude internet, sociálne siete a ich používanie. Kutišová zvolila zaujímavé charaktery postáv a šla na ne psychológiou. Zraniteľnosť, vek, neskúsenosť, dôverčivosť a kam toto môže viesť, ak sa(v tomto prípade)Blanka cíti osamelo, deprimovane, nepochopene… 


Všetky situácie, postavy, či dialógy boli tak skutočné! Úzkosť Blanky prýštila zo strán, jej zúfalstvo, obavy a beznádej odkvapkávali z knihy každým riadkom takmer od polovice príbehu. Ja sama by som nevedela ako sa zachovať. Blanka chcela chrániť najmä mamu, dopustila sa chýb, za ktoré kruto platila, napriek vedomiu, že jej skutky nie sú správne.


Kutišová nenapísala príručku ako sa správať na sociálnych sieťach. Napísala príbeh Blanky, ktorý by mohol byť príbehom kohokoľvek z nás. O to je silnejší, uveriteľnejší, mrazivejší, šokujúcejší, smutnejší… nie každé dieťa má šťastie(v nešťastí) ako Blanka a aj na to Simona vo svojom príbehu upozorňuje.


Prečítanie tejto knihy bude vstupenkou mojej dcéry na sociálne siete(to je moja podmienka). Je mi ľúto, že školstvo podobným témam nevenuje dostatok priestoru.


Vrelo odporúčam každému čitateľovi bez ohľadu na vek, pohlavie, farbu pleti, vierovyznanie… TOTO JE KNIHA PRE VŠETKÝCH!


Za knihu ďakujem autorke Simona Kutišová

Knihu si môžete zakúpiť v každom dobrom kníhkupectve.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára