piatok 19. augusta 2022

Dúfať znova

Dúfať znova
MONA KASTEN
19.august 2022

Everly Pennová neverila na lásku. Celé roky sa prizerala, ako jej mama trpí v násilnom vzťahu. Zážitky z detstva ju natoľko traumatizovali, že si mužov nepripúšťala k telu. Nechcela sa zamilovať. A už vôbec nie do svojho vyučujúceho. Ibaže Nolan Gates je šarmantný, inteligentný, sexi a iba pri ňom dokáže byť Everly sama sebou. Len jemu dokáže otvorene povedať, že netuší, čo chce od života a že študuje len preto, aby bola mama šťastná. Čím bližšie ho spoznáva, tým viac ju to k nemu ťahá. Najradšej by prekročila pomyselnú hranicu medzi nimi, lenže vzťah s pedagógom je pre Everly neprípustný. Zároveň netuší, že za Nolanovým optimistickým prístupom k životu a nákazlivým nadšením pre literatúru sa v skutočnosti ukrýva bolesť. A tá by mohla zničiť ich lásku, skôr ako sa zrodí.

"V skutočnom živote nikto nestavia domy s modrými okenicami, nebozkáva sa v daždi a nenosí sa na rukách. V skutočnom živote sa ľudia iba ničia a nechávajú za sebou prázdne schránky, ktoré nevedia čo so sebou."

V prvej časti voľne pokračujúcej série sme sa zoznámili s Allie a Kadenom. V druhej s Dawn a Spencerom, no a naposledy to bolo s drsniačkou Sawyer a Isaacom. Každá časť bola o kúsok lepšia ako predchádzajúca. Bude Kastenovej tempo rovnako stupňujúce?

Všetky postavy sú prepletené aj z predošlých častí, čiže nám hlavní hrdinovia nie sú neznámi. Nolan, mladý profesor Dawn a Everly,má za sebou minulosť plnú úzkosti a výčitiek. Everly sa zas štíti mužov kvôli tomu, čo si so svojou mamou prežila.
Páči sa mi, že okrem romantickej linky, vymyslí Mona vždy nejaký problém mladých…. Či už to boli v predošlých častiach šikana, smrť v rodine, zavrhnutie rodičmi…. Proste všetko témy, ktoré môžu byť mladým čitateľom blízke. Či sa už s podobnými osudmi pasujú osobne, alebo to zažívajú ich priatelia alebo známi v okolí.

Žiaľ, celý príbeh bol oproti predošlým ( musím porovnávať, aj keď to robím len nerada, avšak v mojich očiach si Kasten nastavila latku a každým ďalším príbehom ju dvihla) zdĺhavý. Zbytočne naťahovaný, aj keď Monin štýl mi sedí a jej knihy prečítam na 2- 3 posedenia. 

Už som nejaký ten príbeh so vzťahom profesor-študentka čítala. Aj tento mohol byť oveľa lepší. Dalo sa z toho vytrieskať toľko! Autorka tentokrát stavila na vnútorné monológy, boje a dilemy Everly, ktorých bolo hojne a tým podstatne brzdil dynamiku deja.

Aj keď frflem,Kasten milujem. Verím, že Everly aj Nolanovi chcela dať Mona priestor. Aby sme my, čitatelia, pochopili, čo ich oboch zožieralo zvnútra. Každého niečo iné a predsa toho mali toľko spoločného.

ZNOVU sa budem tešiť na ďalšiu časť a ZNOVU budem DÚFAŤ, že bude lepšia ako predošlé :)

Za mňa 4*


Knihu si môžete zakúpiť tu: https://www.bux.sk/knihy/620027-dufat-znova.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára