utorok 30. augusta 2022

Zloděj duší

Zloděj duší

Martina Hohenberger



Evokace sumerského démona skupinou amatérských okultistů se zvrhne v brutální masovou vraždu. K případu, který kriminalisté označují jako Vinohradský masakr, je přizvaná Veronika Bachová, konzultantka pro nadpřirozené jevy. Vraha se jí skutečně podaří vystopovat. Aby ho však mohla zneškodnit, musí se vrátit do rodného sídla v Hekabře a čelit své minulosti i svým předkům. Bojuje nejen s vrahem, ale i proti temným intrikám Matriarchy, která ji před lety vypudila z čarodějné obce. A jako by toho ještě nebylo málo, její dospívající sestra Eliška se při objevování báječného světa magie z nerozvážnosti dopustí zločinu a hrozí jí smrtelné nebezpečí. Kam až je Veronika ochotná zajít, aby ji ochránila?



Na prvý pohľad musíte uznať, že obálka je krásna. 

Čo sa týka príbehu, začal sa ako zaujímavá kriminálka z Prahy. Rozsápané ľudské telá, spiaca majiteľka vily, kde sa masaker udial a nezvestná osoba, manžel dotyčnej”šípkovej Ruženky”. Vyšetrovatelia nevedia čo si s prípadom počať, tak si prizvú bývalého kolegu, teraz súkromné očko, Mareka na výpomoc. On má však asistentku, ktorá sa vyzná v kadečom. Napríklad aj v pentagramoch, ochranných kúzlach, démonických znameniach, či elixíroch. Je obyčajným dievčaťom? Ani zďaleka.Veronika Marekovi prezradí, že podľa miesta činu vyvolali démona a toto sú následky. A bude horšie. Démon potrebuje duše/telá na to, aby v našom svete prežil. Takto sa začína fantasy príbeh zasadený do hlavného mesta Čiech. Veronika je odhodlaná situáciu vyriešiť, pretože je čarodejnicou z rodu Bachovcov z Hekabry. A vraj mocnou. Neverili by ste, ale autorka prešibane vymyslela ako je možné, že čarodejnice žijú v Prahe a prečo. Žili na hrane chudoby, preto sa mi zdalo divné, prečo si nevyčarujú peniaze, prípadne nový nábytok, podlahy, oblečenie…namiesto toho mala Veronika 2 zamestnania a na starosti mladšiu sestru Elišku, vďaka ktorej pričinením sa príbeh zamotá ešte viac. Veronika bojuje nielen proti démonovi, ale aj proti spoločenstvu čarodejníc.

V príbehu nájdete veľa dialógov, vďaka ktorým je dej veľmi svižný a číta sa naozaj rýchlo. Fantasy prvky autorka využila najmä v častiach, ktoré sa odohrávali v Hekabre. Samotné mesto čarodejníkov, Hekabra, bolo učupené medzi lesmi pár kilometrov od Prahy,utajované vďaka mágii a čarom .Bachovský dom bol fascinujúci. Druhá polovica knihy bola vskutku akčná. Stále sa niečo dialo. Netvrdím, že úvod knihy bol nudný, to vôbec nie,ale z nejakých situácií sa tá akcia musela vyvinúť. Nechýbali ani bojové scény, ktoré autorka zvládla na výbornú. Najmä v spojitosti s čarami. Mám naj malinkú výhradu, a to niektoré konverzácie postáv. Niekedy sa opakovali, povedali to isté inými slovami alebo občas odpovedali akoby na inú otázku.

Verím však, že bude aj pokračovanie. Záver je tomu naklonený. Veronika a Marek sa ešte musia porozprávať ;)


Za mňa 4*


Viac o autorke a jej tvorbe nájdete tu: https://martinahohenberger.wordpress.com/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára