pondelok 23. januára 2023

Zmiznutie sestier Hollowových

Zmiznutie sestier Hollowových

KRYSTAL SUTHERLAND




Anotácia: Iris Hollowová bola vždy zvláštna. Keď bola ona a jej sestry malé, na mesiac zmizli a stalo sa im niečo, čo si presne nepamätajú, ale zanechalo to na hrdle každej z nich jazvu v tvare polmesiaca, vlasy im zbeleli a oči sčerneli.

Iris sa poväčšine snaží vyhýbať problémom a správať sa nenápadne, na rozdiel od svojich sestier Grey a Vivi, ale keď najstaršia Grey opäť záhadne zmizne, v jej živote sa začnú objavovať čudné veci. Medzi inými aj muž s býčou lebkou na hlave a krvavými runami na trupe, ktorého vôňa jej pripomína niečo známe. Iris v snahe vypátrať Grey prichádza na to, že jediný spôsob, ako zachrániť svoju sestru, je rozlúštiť záhadu toho, čo sa im prihodilo ako deťom. Čím bližšie k pravde sa Iris dostáva, tým je jej jasnejšie, že to niečo ukryté za záhadou ich zmiznutia je temné a nebezpečné, a že jej sestra pred ňou po celé tie roky niečo skrývala.


“ V každej rodine sú veci, o ktorých sa nehovorí. Príbehy, ktoré poznáte bez toho, aby ste vedeli, odkiaľ ich poznáte, príbehy o hrozných veciach, ktoré vrhajú dlhé tiene na celé generácie.”


…záhadné, nechutné, originálne…


ZMIZNUTIE SESTIER HOLLOWOVÝCH by som zaradila k mysterióznemu hororu s prvkami fantasy pre mladých dospelých. Ide o vskutku originálny námet, ktorý autorka spracovala veľmi zaujímavo. Jej štýl písania je skvelý, opisy sú podané presne tak, ako na vás majú pôsobiť…


Postáv v príbehu nie je veľa, dokázala by som ich spočítať na prstoch rúk. Vďaka tomu sa autorke podarilo v prilbehu vytvoriť komornejšiu atmosféru. Teda v prípade, ak nerátame mŕtvoly, tých bolo požehnane. Všetko sa točilo okolo rodiny Hollowových a ich rodinného tajomstva. Po znovunavrátení zmiznutých detí si predsa všetci mali žiť šťastne, až kým nepomreli. Prečo to bolo inak?


Touto záhadou sa prelúskavame až do záveru knihy. KRYSTAL SUTHERLAND do pochmúrneho Londýna zasadila príbeh, ktorý dýcha… hnilobou a dymom. Mŕtvoly, smrad a kadečo iné, nechutné, autorka opíše surovo, s ničím sa nebabre. Kto nechutnosti nemá rád, mal by si dvakrát premyslieť kúpu knihy.


Puto sestier Hollowových je naozaj silné. Najmladšia Iris, rozprávačka príbehu, je tichá, chce napriek tomu, čo zažila v detstve, zapadnúť a žiť normálnym životom. Vivi, prostredná sestra je rebelka každou bunkou a Grey, nadpozemsky krásna, najstaršia zo sestier, módna návrhárka a modelka, je pre svoje sestry ochotná urobiť čokoľvek. Každá je iná, ale len Iris je pre mamu všetkým. 


Záhady sa v deji postupne vysvetľujú, okrem iného, aj samotné zmiznutie troch sestier na prelome starého a nového roka. V rozprávaní sa autorka vracia do minulosti a čriepky postupne zapadajú na svoje miesto. Z drvivej väčšiny sa bude príbeh uberať, pre vás, neznámym smerom, čo je pre nečakané zvraty to pravé orechové. Iris takmer ničomu nerozumie, ale cíti, že všetko, čo sa im deje v súčasnosti, súvisí s minulosťou a ich zmiznutím. 


Pomerne útla kniha s pozoruhodnou obálkou v sebe ukrýva miznutie detí, mágiu, vraždy, fyzické ataky, nadprirodzeno, ale aj budovanie vzájomných vzťahov, či snahu o porozumenie.


Po polovici knihy som si častejšie všímala opakovanie, či pripomínanie opisov, pasáží a fráz, ktoré mi udreli do oka a pôsobili na mňa dosť rušivo. Okrem toho naozaj niet čo z môjho pohľadu vytknúť. Príbeh sa uzavrela aj keď epilóg necháva autorke dvere otvorené na pokračovanie, podľa mňa nutné nie je. Uspokojila by som sa so samostatnou knihou.


Za knihu ďakujem Dotlač kníh

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára