nedeľa 12. apríla 2020

Hostitel recenzia

Hostitel

Stephenie Meyer

12. apríl 2020




Telo Melanie Stryderovej obsadila mimozemská "duša" zvaná Poutnice. Melanie sa odmieta vzdať svojho tela v prospech duše, ktorá ju časom má absolútne nahradiť, vymazať Melaniinu pamäť,spomienky, celú jej bytosť. Duše takto odchytávajú ľudí a žijú v ich telách kôli samotnej agresívnej povahe ľudstva. Tým, že ovládnu ľudské telo chcú zachrániť celé ľudstvo a aj našu planétu pred nami samými.
Melanie je ale silná a odmieta sa vzdať svojho tela. Podsúva Poutnici svoje spomienky na milovaného mladšieho brata Jamieho a na svoju lásku Jareda, ktorých sa nakoniec pokúsia v novom svete plnom "duší" nájsť. Pátranie im sťažuje "Hledačka",ktorej úlohou je hľadať ľudí pre nové "duše". Prenasleduje Poutnici počas hľadania svojich a Melaniiných milovaných. 
Autorka nám predkladá strhujúci a nezabudnuteľný sci-fi román o pretrvávajúcej láske a o samej podstate toho, čo znamená byť človekom.




"Čím to bylo, že po lásce lidí jsem toužila mnohem víc než po lásce vlastního druhu? Snad tím, že byla vrtošivá a vzácná? Duše nabízeli lásku a pochopení všem. Netoužila jsem po něčem víc? Láska byla složitá, měla záhadná pravidla... "




Hostitel je kniha, ktorá vyžaduje trpezlivosť. Autorka hneď na začiatok príbehu zvolila obsadenie tela Melanie Poutnicí,ale podľa mňa to nebol veľmi dobrý ťah. Celý začiatok príbehu je strašne zmätočný a autorka sa mohla pokúsiť o lepší štart. Myslím, že veľa ľudí túto knihu odsúdilo už na začiatku a to je veľká škoda. Pomalý rozbeh má však na druhej strane podľa mňa opodstatnenie. Keďže Melanie a Poutnice sú hlavnou postavou(aj keď sú dve a vedú spolu rozhovory),Stephenie nám rozpráva pocity Poutnice po obsadení tela a Melaniin vzdor.
Celý príbeh ma uchvátil.To,ako mi autorka dokáže perfektne popísať mimozemského tvora, planéty, ktoré duša predtým obývala, telá na ktorých parazitovala... niečo neskutočné! Taktiež detaily, podľa ktorých sa rozlišovali ľudia bez duší a obsadené telá. Úžasne prepacované boli aj presuny duší medzi planétami,len som sa nedozvedela kto a ako vlastne stvoril kryokomory slúžiace na udržanie duší v hybernácii a takisto raketoplány, ktorými sa medziplanetárne prepravovali. Úplne mi padla sánka pri pasážach,kde sa spomínalo liečenie ľudí. Vďaka mimozemšťanom sme v príbehu nepoznali žiadnu chorobu! Liečitelia mali zásoby ampuliek, pričom dokázali neinvazívne vyliečiť rany a jazvy. Tieto a podobné detaily v knihe mi učarovali. Neuveriteľné pre mňa je, že autorka sa vyhrala s každou jednou postavou, ktorá sa v tomto úžasnom príbehu objavila. Taktiež som dychtila po každej stránke, kde sa rozoberali vzťahy. Presne tejto téme sa venovala kniha druhej polovice a sledovať Poutnici, jej myšlienkové pochody a citovú rozorvanosť bolo skvelé Táto kniha je vo svojom žánri 
dokonalá. Môj obdiv si Stephenie Meyerová 100% potvrdila, pretože jej Twilight milujem a Hostiteľom len potvrdila, že čo robí, ovláda dokonale!♥️

Stephenie Meyerová je autorkou známej ságy Twilight a tiež thrillerom Špecialistka, ktorú som tiež čítala.

Moje hodnotenie: 5* /5*





Názov: Hostitel
Originálny názov: The Host
Autor: Stephenie Meyer
Preklad: Petra Klůfová
Nakladateľstvo: Tatran
Rok: 2009
Jazyk: český
Počet strán: 409
Formát: e-kniha
Žáner: sci-fi/ fantasy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára