streda 12. októbra 2022

Strážkyňa šťastných koncov

Strážkyňa šťastných koncov

BARBARA DAVIS



Anotácia:

 V tomto čarovnom príbehu Barbara Davisová umne prepletá príbehy dvoch žien, ktoré zdanlivo zviedla dokopy náhoda. Po objave vintage svadobných šiat a hŕbe listov sa ich cesty pretnú a ony ani len netušia, ako pevne sú prepletené. Pochádzajú z dvoch rozdielnych generácií a dvoch odlišných kontinentov, no príbeh jednej odráža príbeh druhej – obe zažili obrovskú lásku a obrovskú stratu a obe sa už vzdali nádeje, že sa im tú škodu podarí napraviť. Lenže ich stretnutie im od základov zmení životy. Zvedie ich dokopy, no obe si chránia svoje zlomené srdcia a pomaly si odhalia svoje rany. No to, čo im pomohlo zblížiť sa, má tiež silu ich rozdeliť. Ak si odmietnu otvoriť srdcia a veriť v moc osudu, možno premeškajú druhú šancu na šťastie a nepodarí sa im nájsť lásku, o ktorú prišli. 

  Barbara Davisová šikovne dokazuje, že veci sa skutočne dejú z nejakého dôvodu, a je len na nás, či sa otvoríme čaru možností. U veľkom úspechu jej najnovšieho románu nesvedčí len obrovské množstvo nadšených ohlasov čitateľov, ale aj stále umiestnenie v rebríčkoch najpredávanejších kníh v jednotlivých krajinách.

  Soline Rousselová dobre ovláda svoje remeslo v obchode so šťastnými koncami. Po celé generácie vedie jej rodina exkluzívny svadobný salón v Paríži, kde pomocou ihly a nite ožívajú kúzla. Traduje sa, že nevestu, ktorá vykročí k oltáru v rousselovských svadobných šatách, čaká život plný radosti. No ničivá strata z čias druhej svetovej vojny zmení Solinin život a srdce na trosky, otrasie jej vierou v lásku. Svoje spomienky uzavrie do škatule a odloží ju aj s nesplnenými snami, odhodlaná zabudnúť.
  O niekoľko desaťročí sa Rory Grantová, potenciálna majiteľka galérie, pokúša vyrovnať s vlastnou tragickou stratou. Prenajme si od Soline starú budovu a objaví v nej škatuľu s listami a nenosenými svadobnými šatami vo vintage štýle. Keď Rory vráti spomienky majiteľke, vznikne medzi nimi nezvyčajné priateľstvo a na povrch sa začne predierať tajuplná podobnosť ich životov. Akoby osud chcel, aby sa stretli. A možno Rory pomôže Soline napraviť štyridsaťročnú neprávosť a otvoriť dvere k spoločnému zahojeniu rán – a možno aj k štipke mágie.


 

Toto bola jedna zo zvláštnych kníh, ktoré som čítala…. V dobrom, ba priam najlepšom zmysle slova. Príbeh, v ktorom sa mágia všívala do ručne šitých svadobných šiat vyvolených neviest, pre šťastné a naplnené manželstvo. Príbeh, v ktorom úraduje vojna. Príbeh, v ktorom sa prelieva smútok zo strany na stranu ako láva. Príbeh, pri ktorom budete dúfať v šťastný koniec.

Davis je u nás už známa autorka vďaka knihe Posledná žena z rodu Moonovcov, Strážkyňou som si jej tvorbu preklepla ja a nemám námietky… Vrelo odporúčam ďalej.

Štýl autorky je príjemný, zvolila prítomnosť, rok 1985 v Bostone a minulosť v časoch 2.sv. vojny v Paríži. Hlavnými hrdinkami dvoch dejových línií sú Soline, ktorej mama bola krajčírka alebo čarodejnica s ihlou,ako ju prezývali spokojné nevesty. Mágiu dedili všetky ženy v rode spolu s prekliatím zlomeného srdca. Z Paríža nás autorka prenesie na striedačku do Bostonu, kde žije zlomená Aurora/Rory. Jej milovaný snúbenec je nezvestný po tom, ako šiel na misiu do vojnovej oblasti ako lekár. Ako sa presnú životy týchto dvoch žien? To si musíte prečítať, ale varujem vás, bez vreckoviek čítajte len na vlastnú zodpovednosť. 

Príbeh nie je nepredvídateľný, ale myslím si, že to ani nebolo zámerom Barbary. Sama nám dáva vodítka, aby sme predvídali, čo sa udeje. V tejto knihe však nejde o cieľ, ale samotnú cestu, akou sa k cieľu dopracujú hrdinky príbehu. Tá cesta je riadne kľukatá, život sa najmä so Soline nemaznal. Spôsobil jej hlboké jazvy nielen na duši, ale aj na tele, a tým ju pripravil o to, čo milovala, čo jej ako jediná útecha v živote zostala-práca. Mala som pocit, že Soline v súčasnosti nežije, iba hybernuje a čaká na smrť. V živote sa zasekla aj Aurora do momentu, kedy si zaumienila, že sen svojho snúbenca pre ňu, v podobe vlastnej galérie, uskutoční. A tak sa pustila do práce, aby sa neutápala v žiali.

Kniha má krásnu obálku, veľa nádherných myšlienok, mágiu decentne vtkanú medzi riadky a srdcobôľny príbeh o sile puta a lásky. Proste skvelé!


Za mňa 5* z piatich


Za knihu ďakujem vydavateľstvo Aurora

Knihu si môžete zakúpiť tu: https://www.pantarhei.sk/375458-strazkyna-stastnych-koncov-barbara-davis


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára