streda 26. októbra 2022

Kde sa les dotýka hviezd

Kde sa les dotýka hviezd

GLENDY VANDERAHOVÁ



Anotácia:Magický príbeh o nádeji a sile lásky, ktorý vás chytí za srdce 

Nikto nevie, odkiaľ prišla. Odrazu je tu a čaká na zázrak.
Po bolestnej strate matky a vlastnom boji s rakovinou prsníka si chce Joanna Tealová dokázať, že ju nedávne útrapy nezlomili, a vráti sa k doktorandskému výskumu, ktorý sa zaoberá hniezdením vtákov vo voľnej prírode v americkom štáte Illinois. Vrhne sa do práce a venuje sa jej od svitu do mrku, až kým jej osamelú rutinu nenaruší príchod tajomného dieťaťa, ktoré sa objaví pri jej chate bosé a posiate modrinami. Dievča tvrdí, že sa volá Ursa a prišlo z vesmíru, aby sa na Zemi stalo svedkom piatich zázrakov. Jo znepokojujú viditeľné znaky násilia na dieťati a keďže nevie, v akom domácom prostredí vyrastá, zdráhavo súhlasí s tým, aby u nej zostalo – aspoň dovtedy, kým sa nedozvie viac o jeho minulosti.
Jo požiada o pomoc osamelého suseda Gabriela Nasha a spoločne sa snažia vyriešiť záhadu tajomného vesmírneho dieťaťa. Čím viac času spolu trávia, tým viac otázok pribúda. Ako je možné, že dievča nielenže číta Shakespeara, ale mu aj rozumie? Prečo sa v jeho prítomnosti dejú samé pozitívne veci? A prečo Jo a Gabe prestali sledovať internetové stránky o nezvestných deťoch? Hoci trojicu spája neuveriteľné puto, všetci vedia, že ich čakajú ťažké rozhodnutia. Ako sa leto schyľuje ku koncu a Ursa sa blíži k piatemu zázraku, začína ju dobiehať nebezpečná minulosť. Keď ju napokon dostihne, na povrch vyplávajú mnohé bolestné tajomstvá. Ďalší osud týchto troch ľudí poznajú iba hviezdy.



Príbeh ornitologičky, predajcu vajec a mimozemšťanky je písaný veľmi jednoduchým štýlom. Hlavné postavy, ako som vám ich opísala v prvej vete, znejú divne. Nemusíte sa však báť. Postavy sú skvelé, každá z nich si prežila svoje trápenia a myslím, že aj tým ich osud zviedol dokopy. Záhadné dievča s bosými nohami v pyžame sa objaví pri Joinom prenajatom dome v blízkosti lesa. Tvrdí, že je mimozemšťanka, ktorá si telo dievčaťa iba požičala na skúšku, ktorá pozostáva z piatich zázrakov. Potom sa môže vrátiť na svoju domovskú planétu. Je naozaj mimozemšťanka alebo nie? Odkiaľ sa to dieťa vzalo a ako je možné, že nikomu nechýba? Jo si robí doktorát po prerušení štúdia kvôli mastektómii v tejto pokojnej vidieckej lokalite. Vďaka mimozemšťanke Urse sa zoznámi s predajcom vajec Gabrielom. Začnú sa priateliť a akosi starať o neznáme dievča. Mala som pocit, že všetko je správne. Gabe trpí depresiami, ale vďaka novým kamarátkam opäť pocíti trochu života. Býva na farme so svojou mamou, ktorá je odkázaná na pomoc.

Tento príbeh je skutočne emotívny. Je jednoduchý svojím plynutím, no po celý čas si lámete hlavu ako sa skončí. Zaľúbia sa Jo a Gabe do seba? Čo sa stane po piatich zázrakoch s Ursou? Je možné aby tvorili rodinu? Pretože z ich spoločne prežitých chvíľ to vyzerá priam idylicky. Príbeh sa odohráva v súčasnosti, takže polícii a sociálke sa hrdinovia nevyhnú. Musím povedať, že v závere sú nervy drásajúce udalosti a šokujúce odhalenia. Jo je neuveriteľne silná ženská hrdinka, tým, čím si musela prejsť a postojom k životu. Gabe mal desivé tajomstvo, ktoré odhalil Jo a zhodou okolností sa aj vďaka nej posunul vo svojom živote a nevidel ho až tak tragicky. No a Ursa? Toto inteligentné, vtipné, priateľské, milé dievča si zamilujete a o to viac vám jej osud nebude ľahostajný. Či sa dočkáte Happy Endu, sa dozviete po dočítaní posledných strán, ale že to bude bez sĺz, to vám nezaručujem.


Za mňa 5* z piatich



Knihu mi venoval e-shop knihyprekazdeho

Knihu si môžete zakúpiť tu: Kde sa les dotýka hviezd

Skvelé akciové ceny kníh nájdete tu: veľký knižný výpredaj





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára