pondelok 14. novembra 2022

Dievča, ktoré chcelo zachrániť knihy

Dievča, ktoré chcelo zachrániť knihy

KLAUS HAGERUP; LISA AISATO




Anotácia: Poetický príbeh o nekonečnej láske ku knihám a o mágii, ktorá sa v nich skrýva

  Viete, čo sa deje s knihami, ktoré si z knižnice nikto nepožičiava? Nevedela to ani desaťročná vášnivá čitateľka Anna, kým jej to neprezradila najlepšia kamarátka, knihovníčka pani Monsenová. Nečítané knihy... miznú! Spolu s nimi však miznú aj ľudia, ktorí v nich žijú. Anna sa s tým nedokáže zmieriť a rozhodne sa, že zabudnuté knihy zachráni. Ale ako?

  Vydajte sa na dobrodružnú záchrannú misiu spolu s Annou a spoznajte neodolateľné čaro kníh a ich hrdinov.
  Pre deti od 5 rokov
Z nórskeho originálu Jenta som ville redde bokene (Gyldendal, Oslo) preložila Eva Lavríková.


Pred krutým osudom zničenia sa snaží 10 ročná Anna zachrániť desiatky kníh z knižnice. Pracuje tam totiž pán Berg a jeho náplňou je ničiť knihy, ktoré si nikto nepožičiava. Je to smutné, nemyslíte? Anna si teda požičia z knižnice 50 kníh, číta jednu za druhou a aj keď je vášnivou čitateľkou, presýti sa príbehmi a potrebuje od kníh pauzu. Ale len do momentu, kým jej pani knihovníčka Monsenová nepožičia zvláštnu knihu. O chlapcovi Waldemarovi a lese, v ktorého blízkosti žil.Autor je neznámy a Anna sa ho snaží stoj čo stoj vypátrať. Taktiež knihu odporúča kde sa dá a dúfa, že sa dozvie koniec príbehu….

Táto publikácia ma na prvý pohľad uchvátila ilustráciami. Potom som sa zhrozila. Totižto, ja a verše…to naozaj nejde dokopy. Našťastie, knižka je preložená vo veršoch, ale tak, že akonáhle sa začítate, verše nebudete vnímať (ani sa nerýmujú). Je to naozaj krásny príbeh a záver vám zaručene vyčaruje úsmev na tvári.


“Ak sa zničia knihy, ktoré nikto nečíta, zmiznú aj ľudia v nich. Ako listy na jeseň. Uschnú. Potom sa rozpadnú na prach. A rozfúka nich vietor. Navždy. Bolo strašné na to čo i len pomyslieť.”


Za mňa 5* z piatich

Za knižku ďakujem a môžete si ju priamo v eshope Bux zakúpiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára