pondelok 21. novembra 2022

Vše co k tobě cítím

Vše, co k tobě cítím

NORA WELLING



Anotácia: Zaříkávač koní Damián Álvarez slaví velké mezinárodní úspěchy a má hodně fanynek. O svém již dospělém synovi se dozví jen pár dní před tím, než si syn vezme život. Damián v šoku odřekne všechna turné a stáhne se na rodinnou usedlost v Andalusii.

 Když ho nečekaně vyhledá Linda Grünfelderová, psychiatrička jeho syna, hází nejprve vinu na ni a je zatvrzelý vůči veškerému okolí. V jedinečné atmosféře španělského hřebčína se rozplétají rodinné historie a propojují se životy lidí, kteří by se bez tragické události nikdy nesetkali.

 Linda se na farmě seznamuje s mnoha jejími obyvateli. Někteří jsou členové blízké rodiny Damiána, jiní jsou zaměstnanci. Všichni se starají o více než sto andaluských koní.
 Španělský temperament a německý smysl pro pořádek a pravidla se na první pohled jeví jako neslučitelné. Přesto Damiána na Lindě něco přitahuje. Podaří se právě jí prolomit jeho tvrdou skořápku? Nebo odjede z farmy s nepořízenou a jen s několika pěknými zážitky od koní?


Nemka Linda je psychiatrička. Čo ju spája so španielskym zariekavačom koní Damiánom? Jedna hrozná tragédia.

Linda pricestuje do Španielska, kde ju okrem Damiána prijmú s otvorenou náručou. Aj keď je cudzinka a nikto netuší prečo prišla, na ranči je dosť miesta a obyvatelia tohto konského raja sú veľmi pohostinní. Príbeh je rozprávaný z oboch pohľadov hlavných hrdinov,čo je veľmi dobre, pretože vidíme myšlienkové pochody najmä Damiána, ktorý je odťažitý, ufrflaný, utrápený a pred Lindou sa snaží vytvoriť ochranný múr. Linda mu pripadá krásna, ale keďže ju viní z osobnej tragédie, nechce s ňou mať nič spoločné. Aspoň si to nahovára a snaží sa držať ďalej. Veľmi mu to nevychádza. Všetci na haciende to vidia. Linde sa naopak Damián páči, aj si to pripúšťa a veľmi ju mrzí, že jej pripisuje vinu za niečo, za čo naozaj nemôže. Obe hlavné postavy majú svoje trápenia. 

Damián sa cíti menejcenný preto,ako ho vychovával otec. Linda si v srdci nesie výčitky kvôli sestre,preto žije svoj život podľa vzoru matky a nie taký, aký by ho chcela mať ona sama. Matka ju viní aj z toho, že do Španielska odišla. Nezáleží jej na tom aké je to pre Lindu dôležité. Postupne ale Damiánove hradby začnú pukať v základoch a dovolí sám sebe preniknúť do Lindinho života. Je veľmi dobre, že autorka popisuje emócie aj (no pre mňa najmä) u Damiána, lebo z jeho strany som absolútne necítila žiadnu chémiu, žiadne reálne city,celé jeho chovanie by mi prišlo absolútne neopodstatnené. Napríklad, v bare by som z jeho správania a postoja očakávala vyvolanie nejakého  konfliktu. On, so svojou zádumčivou povahou sa však rozhodne ísť tancovať!!!A pri zmyselnom tanci objíma Lindu! Toto a podobné vzorce správania by mi prišli veľmi divné, keby ich autorka nepíše jeho vnútornými monológmi a pocitmi, no na druhú stranu aj chápem prečo to Welling takto napísala. Nora potrebovala vzbudiť u Lindy pocity nestálosti alebo nepripútať sa k Damiánovi práve preto, že nevedela, čo od neho má/môže očakávať, či sú jeho cityskutočné, čo už v postupujúcom deji bude dávať zmysel. Pokiaľ som toto nevedela, absolútne mi to do knihy nepasovalo.Absencia emócií u mňa v príbehu veľmi chýbala.

 Dosť bolo ale mojich pripomienok o citoch. V knihe bolo veľa zaujímavých faktov o koňoch, starostlivosti o ne a výcviku. Nora mi priblížila španielsku kultúru,prírodu aj kuchyňu. Hlavní hrdinovia sa ocitli na krstinách, takže aj nejaké tie dedinské zvyklosti pri narodení dieťaťa. Tu sa musím pozastaviť, pretože autorka tak s citom opísala situáciu narodenia a úmrtia,že som si musela aj poznačiť nasledujúci citát:

“…děti jsou dar. Bez dětí by se svět přestal točit. Někdy nevidíme hned, co nám dávají,ale všechny k nám přicházejí, aby nás něco naučili.”

V príbehu bolo hneď niekoľko veľkých zvratov. Priznám sa, boli naozaj originálne, takmer žiadny som neodhalila vopred. Teda až na jeden, a to, o kom bude druhá časť zo série. Okrem sympatických hlavných postáv, ktoré neboli žiadni tínedžeri, ale tridsiatnici s úspešne rozbehnutými kariérami(no, Linda dala na klinike výpoveď),tu boli aj aktéri z vedľajšej koľaje. Najobľúbenejšou vedľajšou postavou bola micka, ktorá sa zjavila “bohvieodkiaľ”, Nuria(,ktorej meno som v knihe pravidelne videla ako Nutria) a jej mama, milá gazdiná, s vždy dobrou radou a mamovskou náručou čakajúcou na pevné objatie. Najnesympatickejšou postavou bola Damiánova švagriná. Táto kreatúra, mám pocit,prehovorila len raz, no v druhej časti bude mať viac priestoru(a aj ja na prejavy svojich antipatií voči nej-už sa na to těsím).

Ak máte radi príjemnú romantiku v krásnom prostredí horúceho Španielska, túto knihu si nenechajte ujsť.


Hodnotím 4*


Za krásne chvíle čítania, prežité v slnečnej Andalúzii, ďakujem MEGAKNIHY

Knihu si môžete objednať tu: https://www.megaknihy.sk/spolocenske/3473150-vse-co-k-tobe-citim.html

Ďalšie z romantických a erotických kníh edície RED nájdete tu: https://www.megaknihy.sk/21848_red

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára