piatok 10. júna 2022

Pýcha a predsudok

Pýcha a predsudok

Jane Austen

10. jún 2022


Od veľkého nečakaného úspechu prvého knižného vydania v roku 1813 sa dielo Pýcha a predsudok stalo populárnym po celom svete a očarilo milióny čitateľov. Autorka Jane Austen nazvala román „svojím drahým dieťaťom“ a jeho hrdinku Elizabeth „najrozkošnejším stvorením, aké sa kedy v knihách objavilo“. Ľúbostné peripetie medzi nezávislou slečnou Bennetovou a hrdým pánom Darcym sú skvostnou ukážkou dvorenia a spoločenských pomerov na začiatku 19. storočia. Hrdinovia románu na jeho stránkach roztancujú delikátnu štvorylku plnú flirtovania, pôvabu a dôvtipu, ktorá poteší a pobaví nielen priaznivcov románovej tvorby regentského obdobia v Anglicku. K slovenskému čitateľovi sa kniha dostáva v novom preklade.

Z anglického originálu Pride and Prejudice (first published in 1813) preložila Danka Jacečková.

"Myslite na minulosť len v prípade, že vám spomienka prináša potešenie."


Pred 2 rokmi som sa s obavami, ako sa mi toľko ospevovaná kniha bude páčiť, pustila do čítania. Predsa len, ten štýl písania bol v roku 1813 iný, aj keď preklad mohol byť prispôsobený dnešným čitateľom. Keďže nečítam v angličtine (ani iných cudzích jazykoch),toto posúdiť neviem. Ale vskutku, MILUJEM knihu Pýcha a predsudok. Od prvých riadkov, až po posledné vety.  Austenová bravúrne dokázala podchytiť ľudské povahy a ich rôznorodé charaktery predviesť v tomto diele. Už sedem členná rodina Bennetovcov je, čo sa týka pováh, rôznorodá. Otec je inteligentný, humorom prekypujúci chlapík. Matka, na to, že pochádza z dobrej rodiny, jej pán Boh (resp. Austenová) nenadelil do vienka rozumu, veď krása stačí. Čo sa týka jej detí, správa sa ako bordelmamá v každom nevestinci-podsunúť dievča tomu, kto má\dá viac…Proste hrôza! To, akú hanbu robila svojim dcéram, je pre mňa neodpustiteľné, no napriek tomu ju dcéry ľúbili a rešpektovali. Práve svojou otvorenou povahou a podrezanému jazyku si ma získala Lizzy. To, s akou noblesou dokázala poslať niekoho do prdele, bolo na nezaplatenie. Čo sa týka najmenej obľúbenej postavy, myslím, že nikoho neprekvapím. Bratranec, pán Collins bol jeden tupý, nechutne vtieravý degeš! Jeho posledné dva listy adresované pánovi Bennetovi ma nenormálne naštvali.
Ausenová píše perfektne! Zachytáva triedne a majetkové rozdiely, ktoré sú verejne prepierané a najdôležitejšie nielen pri potencionálnych sňatkoch. Taktiež plusom je, že sa nevenuje len hlavným postavám. Tak, ako v bežnom živote, keď vieme o ľuďoch v našom okolí (aj to, čo nechceme) sa Jane povenovala každému. Nečakajte žiadne šokujúce zvraty či turbulentné zápletky…Dej plynie so všetkými radosťami a starosťami postáv okorenené zdvorilostnými dialógmi a kvetnatými opismi. Pridanou hodnotou tohto diela sú krásne myšlienky, nad ktorými si isto radi podumáte.
Ja by som dokázala čítať túto knihu do nemoty.

Za mňa bez debaty 5* z piatich     


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára