streda 21. septembra 2022

Keď sa červenám

Keď sa červenám

PRÍBEH PODĽA FILMU




Anotácia: Nový film Keď sa červenám zo štúdia Disney a Pixar predstavuje sebavedomé, aj keď trochu zvláštne trinásťročné dievča Mei Lee, ktoré sa snaží zostať poslušnou dcérou, no na druhej strane ňou zmieta chaos z dospievania. Jej ochranárska a mierne panovačná matka Ming stojí neustále po dcérinom boku, čo je však pre tínedžera dosť nešťastné. A akoby nestačili všetky tie premeny v záujmoch, vzťahoch a v tele, kedykoľvek sa Mei rozčúli, a to je prakticky neustále, premení sa na veľkú červenú pandu. 

"Ľudia majú všelijaké stránky,Mei.A niektoré stránky sú... zlé. Zmyslom nie je odstrčiť zlé veci,ale dať im priestor a naučiť sa s nimi žiť."


Keď na meniny bola Pauli v kine, nepočúvala som o inom, len o Mei, červenej pande, náhrdelníku….

Keďže ja som v kine nebola, len z útržkov chaotického rozprávania 7-ročného dieťaťa,som si mohla poskladať príbeh, ktorý v nej zarezonoval. Netušila som, že je dostupná knižka, no len čo som to spomenula, Pauli išla “z kože vyskočiť” od samej radosti a prehlásila, že TÚTO KNIHU MUSÍME MAŤ DOMA! Tak ju doma máme a konečne viem, o čom KEĎ SA ČERVENÁM je.

Mei Lin je obyčajné dievča, ktoré navštevuje školu, zbožňuje svoje kamarátky, začína sa zaujímať o chlapcov, rada kreslí, teší sa na koncert obľúbenej skuoiny a je poslušnou dcérou svojej prísnej mamy. Ale len do okamihu, kedy sa jedného dňa rozčúli a premení sa na červenú pandu. Je to rodinné tajomstvo a prekliatie zároveň, ktoré sa dedí v generácií žien rodiny jej mamy. Zúrivú pandu v tele sa dá “uzamknúť” do náhrdelníka špeciálnym rituálom. To, či ho Mei podstúpi, čo všetko zažije a ako sa s tým vyrovná, sa dozviete na takmer 70- tich stranách knižky.  

Ako inak, knižka je krásne ilustrovaná, zábermi z animovaného filmu a doplnená stručným textom. Dej je dosť zrýchlený, ale všetko podstatné v knižke je. 

Príbeh je krásny, plný tajomstiev, tínedžerského vzdoru, vzťahov medzi dospievajúcimi a dospelými ľuďmi, rodinných tradícií. 

My túto knihu zbožňujeme…


Za nás 5*


Za knižku ďakujeme Panta Rhei

Knihu si môžete zakúpiť tu: https://www.pantarhei.sk/349984-ked-sa-cervenam-pribeh-podla-filmu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára