utorok 20. septembra 2022

Stalo sa v lete

Stalo sa v lete

TESSA BAILEY




Anotácia: Piper Bellinger pochádza z bohatej rodiny a vždy má za pätami množstvo novinárov. Keď to však jedného dňa preženie a skončí vo väzení, pohár trpezlivosti jej nevlastného otca pretečie. Pošle ju do Westportu, kde na každom kroku stretáva kapitána Brendana, ktorý si myslí, že mimo Beverly Hills neprežije ani päť minút. Piper je však rozhodnutá, že nevlastnému otcovi dokáže, že nemá len krásnu tvár, ale vie sa postarať aj sama o seba.


Príbeh o Piper, rozmaznanej instagramovej a párty kráľovnej, ktorej najdlhší vzťah trval 3 týždne a Brendanovi, kapitánovi na lodi loviacej kraby, ktorý má rád svoj stereotypný malomestský život. Piper mu doň vtrhne ako zmoknuté kura, ale s gráciou a aurou, ktorá strháva všetku pozornosť len na seba. Kapitán si ju zaškatulkuje a dá jej to aj patrične najavo.

Jeho potláčané sympatie sa rozplynú ako ranná hmla v prístave, už pri druhom stretnutí. Tu sa musím pozastaviť a vrátiť sa o pár strán späť.Piper bola naozaj ako otlak na nohe od prvých strán. Síce krásna, ale ľahkovážna a pri svojich 28 rokoch sa správala skôr na polovičný vek. Avšak pri príchode do Westportu, kam ju nevlastný otec za trest premiestni ako do vyhnanstva (lebo tie sparťanské podmienky som nečakala ani ja, nie to ešte slečinka, ktorá v živote nenakupovala ani potraviny, nie to s obmedzeným rozpočtom existovala v zdevastovaných priestoroch s nezvanými návštevníkmi!), sa nám predstaví úplne iná osoba. Táto Piper je tvrdohlavá, odhodlaná, vtipná, uvoľnená… Nič z týchto vlastností by ste u L.A. Piper nenašli. Ja som sa autorky zastala, pretože medzi “ortieľom”Daniela(nevlastného otca) a novým životom bolo rozmedzie pár týždňov, ktoré autorka preskočila. Tak dúfam, že sa práve počas posledných dní v Los Angeles Piper nad sebou zamyslela. Inak by to bolo presne to, čo v príbehoch nemám rada( autori si menia povahu postavy tak, ako im to vyhovuje). Čo ale autorka zvládla skvele bolo, že Piper sa celkom od sociálnych sietí neodtrhla. Občas sa pristihla pri tom, ako jej to chýba napriek tomu, čo novým životom v prímorskom mestečku získala. Brendan sa naopak, držal svojho správania a presvedčenia. Chybu si dokázal priznať, bojoval o náklonnosť nedosiahnuteľnej akožecelebrity a snažil sa jej dopriať to, čo mala doma, len aby bola šťastná. Šťastie nikdy netkvie v materiálnych veciach.

Vzťah postáv bol turbulentný, ale vôbec to nevadilo. Obaja mali obmedzený čas na konečný verdikt, či sa Piper vráti a bude pokračovať tam, kde ju adoptívny otec stopol.

Celá kniha srší vtipom a humorom, popretkávaná vážnymi témami a vnútorným strachom/napätím postáv. Príbeh gradoval, zápletky som nepredvídala, intímne scény boli fajn a aby som to zaklincovala, boli aj slzy. V závere mi stiahlo hrdlo, nad ľútosťou a (zdanlivou)zbytočnosťou existencie Piper a po pár stranách sa zo mňa vyplavili emócie úplne. Niekedy je to proste tak- pokiaľ vám niekto nepovie, čo preňho znamenáte, máte dojem, že v jeho blízkosti len existujete. Nemusí to tak byť. 


Za mňa 5*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára