štvrtok 8. septembra 2022

Sladké sny

Sladké sny

KATEŘINA HUŇOVÁ



Anotácia: Když před lety udeřila epidemie Pandóry, lidstvo mělo na kahánku. Jedinou naději skýtal lék, jehož vedlejším účinkem byla absolutní a nenávratná ztráta spánku. Co se pro jednoho může zdát jako nekonečný flám, pro jiného se promění v noční můru, nebo spíš v jeden nikdy nekončící den plný dřiny a útrap.
Nyní je společnost Nového světa rozdělena do kvadrantů a Jacob, který patří do toho nejnižšího, se snaží protlouct, jak to jen jde. Živí se jako toreador bojující s robobýky a přitom si přivydělává pokoutným prodejem Sladkých snů. Drogy, která je jediným prostředkem, jak si dopřát alespoň pár hodin osvobozujícího spánku.
Jednoho dne však zaklepe na Jacobovy dveře zpovykaný boháč s nabídkou, která se neodmítá. Nabízí nemalou sumu výměnou za to, že ho bude Jacob trénovat v boji s robobýky, aby se mohl zapsat do historie jako nejlepší toreador. Přání je to zcela bláhové, Jacob se ale rozhodne muži vyhovět a vydělat si tak kredity navíc. Avšak toto rozhodnutí odstartuje řetězec událostí, jež Jacoba zavedou na cestu lemovanou intrikami a temnými tajemstvími, kterými je Nový svět protkaný. Vše může skončit něčím velkolepým, nebo se zvrhnout v nekontrolovatelný pád.


Sci-fi nie je veľmi vyhľadávaný žáner v Instagramovej komunite. Aspoň ja to tak vnímam. Je to však škoda, pretože medzi knihami tohto žánru som našla už pár skvostov,a to až tak často po sci-fi nesiaham.

Jednou z perfektných kníh Science Fiction je práve táto od českej autorky. Na debut je to perfektne prepracovaný svet, skvelé postavy, prostredie toreádorov, absencia spánku a krimi zápletka. To v skratke, ale poďme sa tomu pozrieť na zúbok bližšie.


Hlavným hrdinom je Jacob. S jeho priateľom Noahom sú toreádormi, v aréne musia bojovať proti robobýkom. Tým si zarábajú na živobytie. V Novom svete majú všetci na zápästí čipy. Do nich sa im nahrávajú kredity(platobná mena) a všetky osobné údaje- ľudia žijú v kvadrantoch, rozdelení do spoločenských vrstiev. Jednotka sú boháči, majú všetkého dostatok a vedia si zabezpečiť aj občasný spánok. Vo štvorke žijú najchudobnejší obyvatelia. Namiesto jedla majú výživové koncentráty, ktoré ich držia pri živote, nemajú žiadnu chuť a o spánku môžu len snívať (haha to sa mi podarilo). Preto si niektorí, ako Jacob, privyrábajú nelegálnym obchodovaním so Sladkým snom. Tabletka, ktorá navodí 8 hodinový spánok. Sladký sen je nelegálny, pretože ľudia môžu (v 3. a 4.kvadrante musia) pracovať aj 20 hodín denne,a predsa ledva vyžijú. Jacob sa zoznámi s Dashiellom a jeho neterou Maud. Vtedy sa začnú diať veci!

Neskutočné, ako autorka do detailov zapracovala na novovzniknutom svete a čitateľovi vysvetlila, čo tomu predchádzalo. Bez zbytočných opisov vás Kateřina dokáže vtiahnuť do deja, nebudete sa strácať čo sa prečo deje, všetko sa vyvíja plynule- náhodne nenáhodné stretnutia, intrigy, účinky “drogy”, pravidlá v aréne, svalové kŕče po fyzickej námahe spôsobené nespavosťou, čipy, kvadranty, kredity, boje ľudí, ale aj s “plechovými” býkmi, zmiznutie priateľa… Vskutku originálne, prepracované dielo, navyše písané ľahkým, čtivým štýlom. Čo viac si priať? Snáď len pokračovanie, pretože autorka mi dala málo odpovedí a zanechala príliš veľa otázok. Budem sa snažiť byť trpezlivá… Sladké sny si zaslúžia čakať na pokračovanie…


Za mňa 5* z piatich


Za knihu veľmi pekne ďakujem Fantom Print

Knihu si môžete zakúpiť tu: https://www.fantomprint.cz/sladke-sny


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára