streda 7. septembra 2022

Trnko Strelko

Trnko Strelko

KATARÍNA SENAJOVÁ





Anotácia: Trnko býva so svojimi rodičmi a súrodencami v Južnej, ktorú obklopuje hlboký les. Zo všetkého najviac sa túži stať odvážnym hrdinom – lukostrelcom, až presvedčí ocka, aby mu pomohol vyrobiť si vlastný luk.
Podarí sa mu splniť si svoj sen?


Mladá, šikovná a kreatívna žienka si po dlhšom čase vydala knižku. Po dilógii Mágia splnu( čítala som iba prvú časť), ktorá bola venovaná dievčatám,mojim odhadom od 10 rokov, sa tentoraz autorka zamerala na chlapcov nižšej vekovej kategórie. Ilustrovanù knižočku samotnou autorkou by som odporučila najmä deťom,ktoré už zvládnu čítať samé. Dobrodružstvo Trnka Strelka si tak nielen chlapci môžu užiť lepšie.

Ako som už spomínala, Senajová knižku nielen napísala, ale aj ilustrovala. Okrem farebných ilustrácií k deju, tu nájdeme aj nakreslené vetvičky trniek ako predely v texte a na samom začiatku knižky jednoduchú, pre deti prehľadnú mapu Južnej-dedinky, odkiaľ pochádza Trnko a húf detí so zvláštnymi, prevažne ovocnými menami. Toto autorka vysvetlila v úvodnej kapitole s názvom O TRNKOVI. Pekne spojila reálny svet v meste,kam deti chodili do školy, s ľahkým fantastičnom( deti z Južnej žijú pri lese, majú zvláštne mená a nemajú mobily :D niežeby deti z mesta v príbehu po ruke tieto pekelné závislácke mašinky mali).... možno to Katarína ani s “príchuťou” fantasy nemala v úmysle napísať, ale na mňa to naozaj miestami pôsobilo až magicky. 

Samotná knižka o Trnkovi je rozdelená do ôsmich,na seba nadväzujúcich príbehov (+predstavenie hlavného hrdinu v samostatnej predkapitole). Prvým príbehom je Trnkova túžba… Ako je už z názvu zrejmé, chlapča túži po luku. Autorka vytvorila “rozprávku” o túžbe dieťaťa, o procese ako sa k vysnívanej “ hračke” Trnko dostane, ale napríklad aj o zážitkoch Trnka, ktoré vďaka zhmotnenému snu zažije.

S priateľmi a súrodencami zdieľa svoju radosť a zažíva s nimi aj malé dobrodružstvo.

Na záver však žiaľ musím spomenúť pár chybyčiek, čo pri jazykovej úprave ušlo pozornosti. Nerada na chyby poukazujem( sme ľudia, nikto nie je neomylný), no stojím si za tým, že na detských knihách by sme si mali dať záležať. Deti nasávajú vedomosti ako špongia. Preto by si mali osvojovať náš krásny jazyk z bezchybných kníh. Chýb v texte naozaj nie je veľa, avšak nesprávne použité slovo von/vonku si už všimla aj Pauli ( v niektorých regiónoch sa to nesprávne používa bežne)a to má za sebou len prvý ročník.


Za nás 4*


Viac z tvorby autorky nájdete tu: https://www.bux.sk/autori/57818-katarina-senajova.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára