nedeľa 11. septembra 2022

Neonoví bohové

Neonoví bohové
KATEE ROBERT


Anotácia: Všichni říkali, že je ten muž mýtus, ale sotva jsem přešla řeku Styx, jeho temné kouzlo mě uhranulo… a byl prostě můj.

  Miláček společnosti, Persefona Dimitriouová, chce uprchnout z ultramoderního města Olymp a začít znovu daleko od zrádné politiky Třinácti domů. Ale celý sen se vypaří v okamžiku, kdy ji matka bez varování nechá zasnoubit s Diem, nebezpečným vládcem temného města s nablýskanou fasádou.

  Persefoně nezbývá nic jiného, než prchnout do zakázaného dolního města a uzavřít ďáblovu dohodu s mužem, kterého považovala za legendu… s mužem, který ji dovede do světa, o jehož existenci neměla ani zdání.
  Hádés strávil celý svůj život ve stínech a vůbec netouží vystoupit na světlo. Když však zjistí, že mu Persefona může nabídnout střípek pomsty, po níž celá léta prahne, pomůže jí – za jistou cenu. Ale každá bezdechá noc, kterou stráví propletený s Persefonou, v něm probouzí tak silnou touhu, že je ochotný rozpoutat válku s celým Olympem, jen aby si ji udržel…
  Moderní převyprávění mýtu o Hádovi a Persefoně, které je stejně tak hříšné, jako sladké.


Olymp ako ho nepoznáme. Zeus, malicherný, zákerný “Boh”-pretože v tomto príbehu sú obyvatelia Olympu smrteľníci. Svoje úlohy bohov si dedia. Alebo sa do úlohy dostanú ako Déméter. V tomto Olympe sú mobily, internet, večierky usporadúvané Diom pre 13tku( označenie pre bohov) a ich najbližších, samozrejme v paľbe bleskov bulváru. Déméter svoju dcéru Persefonu sľúbi Diovi ako tretiu Héru( predošlé manželky vraj zabil).Na luxusnej párty to Zeus oznámi pred tlačou a celou smotánkou, ona z poslušnosti žiadosť o ruku prijme. Má strach. Nechce skončiť ako predošlé Héry. Hnevá sa na matku. Chce si prevetrať hlavu, dvaja neznámy muži ju prenasledujú a nasmerujú k rieke Styx. Zo strachu Persefona prejde na druhú stranu, vpadne do náruče Hádovi. Od tohto momentu je to “žhavé” čítanie. Chémia medzi postavami vzniká postupne a čo si myslía, vieme vďaka striedajúcim sa kapitolám. Vrelo odporúčam nečítať osobám mladším ako 18 rokov! Dokonca aj dospelé ženy sa môžu červenať….Miestami sa to zvrhne na porno, exhibicionistické a veľmi, veľmi detailné :D  príbeh však nie je len o sexe. Práve toto netradičné a novátorské poňatie legendy bolo skvelé. Taktiež druhá strana rieky Styx…vraj podsvetie, pritom Hádes v tomto príbehu stvárňoval stelesnenie empatie, dobra, veľkodušnosti, starostlivosti…presne tak vyzeral aj jeho “breh rieky”. Prosperujúce mesto so spokojnými obyvateľmi a uctievaným Hádom.Postavy sú skvelé, dej dynamický, bez zbytočných omáčok, väčšina knihy je zameraná na vzťah Persefony a Háda, ako ich činy môžu ovplyvniť obyvateľov Olympu a možnú hrozbu zo strany Dia. Hlavnú zápletku som čakala skôr a aj rozuzlenie bolo narýchlo, ale aspoň to autorka umelo nepredlžovala.

Katee nám predstavila úplne nový Olymp a ja verím, že sa vám zapáči rovnako ako mne.


Za mňa 5* z piatich


Knihu si môžete zakúpiť tu: https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/neonovi-bohove-408992114

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára