utorok 27. septembra 2022

Moja čínska dekáda

Moja čínska dekáda-Príbehy chlapca, ktorý dospel v Číne PAVEL DVOŘÁK




Anotácia: Vtipné, ale i smutné; prekvapujúce, či niekedy až šokujúce; ale vždy veľmi zaujímavé zážitky sinológa, tlmočníka čínštiny a YouTubera Pavla Dvořáka z viac ako desiatich rokov života medzi Číňanmi.
Pavel Dvořák nikdy netúžil precestovať svet. Túžil spoznať Čínu. Ale tak, ako ju pozná málokto! Po štúdiách na čínskej univerzite sa mal vrátiť domov, ale namiesto toho zavolal rodičom, že sa už nevráti. Z malej slovenskej dediny sa presťahoval do dvadsaťsedemmiliónového Šanghaja.
Začiatky bez zázemia, peňazí a známostí boli ťažké, ale otvorili Pavlovi dvere do života v Číne. Spoznal tu svoju čínsku manželku, uchytil sa ako tlmočník, sprievodca a napokon aj majiteľ cestovnej kancelárie. Vďaka svojej pestrej práci precestoval Čínu od severu na juh a od západu na východ. Nazbieral bizarné a vtipné zážitky z ciest, čínskych tovární, medzinárodných korporácií, politických rokovaní, ale aj čínsko-slovenského manželstva a rodinného života, o ktoré sa v tejto knihe s čitateľmi otvorene podelí. 


Musím začať šatom. Táto kniha je tak netypicky odetá, no o to krajšia. Jednoducho zvolená farba s ilustráciou na “kartónových”doskách ako z leporela. Originálne! Avšak nielen zvonka. Zvnútra je rovnako krásna. Zážitky Pavla dopĺňa množstvo nádherných fotografií zachytávajúcich rozmanitosti krajiny a tamojšieho obyvateľstva.

Už v Predslove som mala zimomriavky. Písala ho mama autora. V skratke, ale s emóciou napísala, čo pociťovala, keď sa jej syn rozhodol odísť z domu. Najprv študovať, potom študovať, pracovať a následne sa “zabudol”domov vrátiť. Dokonca bol niekoľko dní nezvestný…Ja ako matka si to nedokážem ani len predstaviť, ale vidieť, že plne dôverovala svojmu dieťaťu a dovolila, aby si našlo miesto v živote ako dospelý, inteligentný muž, ktorý toho dosiahne veľa. Lebo stačí CHCIEŤ!

Bolo fascinujúce čítať, ako sa chlapec rozhodne sám učiť po čínsky. A ten dôvod XD Neuveriteľné! Jackie Chan prispel k popularizácii bojového umenia u nás, ale myslím, že k učeniu čínštiny až tak nie. S výnimkou Pavla.

Najviac ma zaujali zážitky z čínskeho “paintballu”v prírodnej rezervácii, keď pri zákaze fajčenia zamestnanec odhodil ešte horiacu cigaretu do kríkov, pritom skupine hráčov zakázal fajčiť;z čínskych diskoték,kde majú viacero zamestnancov na toaletách-umývač wc po každom použití, podávač papierových utierok, otvárač odpadového koša, otvárač dverí,v niektorých mali dokonca k dispozícii pri pisoároch maséra krku, či asistenta pri vracaní(hihi kultúrne rozdiely :D); trefný názov alkoholu, ktorý sa dá preložiť ako “dvoma panvicami po hlave”(vraj pocit po požití je rovnaký);dokonca som sa dozvedela o Slovákovi, známom architektovi v Číne (hanbím sa, o pánovi Hudecovi a jeho úspechoch som absolútne netušila);Pavel otvorene píše o tom, ako sa do Európy dajú dostať výrobky z materiálov, ktoré sú u nás pre škodlivosť zakázané….

Pobavil ma postreh Pavlovej manželky “Mne sa tu u vás páči, že stále používate aj historické veci.”

Pavel píše naozaj pútavo, svoje príhody podá bez príkras, také, aké sa stali. Popri rozprávaní nás zasvätí do histórie alebo vysvetlí ako čo funguje. Na všetko priestor ani v knihe nie je, a tu musím vyzdvihnúť autorov um. Na okrajoch strán sú umiestnené QR kódy, ktoré po nasledovaní načítajú autorov YouTube kanál s videom na danú tému. Skvelé,nie?

Nečakala som, že táto nenápadná knižka bude tak fascinujúcim čítaním inšpiratívneho muža.


Za mňa 5*


Za knihu ďakujem vydavateľstvo Rak

Knihu si môžete zakúpiť priamo na stránke vydavateľstva, tu: https://vydavatelstvorak.sk/shop/osudy/moja-cinska-dekada-pribehy-chlapca-ktory-dospel-v-cine

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára